Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών μας και για στατιστικούς λόγους. Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τη πολιτική cookies & απορρήτου.

  • ΝΕΑ
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Συνάντηση με το Διοικητή και το προσωπικό του Τμήματος Αλλοδαπών Λαυρίου για τα προβλήματα της Υπηρεσίας

0
0
0
s2smodern

Γλυφάδα, 08/07/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

1 ΕΙΚΟΝΑ ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ

2 EIKONA ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ

Την Πέμπτη 30/06/2022 και ώρα 14:00, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ και ο Α΄ Αντιπρόεδρος Ηλίας ΒΡΕΝΤΑΣ, επισκέφθηκαν τον Διοικητή του Τμήματος Αλλοδαπών Λαυρίου Αστυνόμο Β΄ κ. Ελευθέριο ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ καθώς και συναδέλφους που υπηρετούν στην εν λόγω Υπηρεσία, με τους οποίους συζήτησαν εκτενώς ζητήματα που τους απασχολούν.

Αρχικά, έγινε αναφορά στην τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε σύνολο είκοσι τριών (23) ατόμων, το «μάχιμο» προσωπικό μαζί με τον Διοικητή, ανέρχεται στα έντεκα (11) άτομα. Ελάχιστος αριθμός, αν αναλογιστούμε τα προβλήματα που υφίστανται για την περιοχή από το Κορωπί έως και το Σούνιο.

Συνολικά υπηρετούν τέσσερις (4) Ανακριτικοί Υπάλληλοι, οι οποίοι, όπως μας επισημάνθηκε καλούνται να διεκπεραιώσουν «Διοικητικές Απελάσεις», αυτόφωρα και αιτήσεις ασύλου, ενώ παράλληλα η Υπηρεσία πέραν των ανελαστικών υποχρεώσεών της, ενίοτε διαθέτει ενισχυτική Δύναμη σε άλλες Υπηρεσίες οι οποίες βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά (κέντρο Αθήνας), με αποτέλεσμα αφενός μεν την οικονομική τους εξόντωση (διότι πηγαίνουν με τα δικά τους μέσα διανύοντας καθημερινά 110 χιλιόμετρα συμπεριλαμβανομένων των διοδίων) και αφετέρου την τεράστια καταπόνησή τους (αφού εργάζονται περισσότερες ώρες αν συνυπολογιστεί ο χρόνος μετάβασης και επιστροφής τους, όπως προβλέπεται από την κείμενη Νομοθεσία).

Όπως ενημερωθήκαμε από τον Διοικητή και τους συναδέλφους, η Διεύθυνση Αλλοδαπών έχει αναφέρει τον συνολικό αριθμό της Δύναμής της (γιατί έτσι της ζητήθηκε) και η Γ.Α.Δ.Α. ανάλογα του προσωπικού που της έχουν αναφέρει όλες οι Διευθύνσεις, ζητά την ανάλογη ενισχυτική Δύναμη. Η Γ.Α.Δ.Α. όμως, δεν έχει ζητήσει τα «ποιοτικά» στοιχεία της παρούσας Δύναμης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, μας τονίστηκε πως το Κέντρο Αλλοδαπών (πρώην ΚΠΔΑΑΛ) παρά την παύση λειτουργίας του, εντούτοις περίπου τριακόσια (300) Αλλοδαποί συνεχίζουν να διαβιούν σε αυτό, γεγονός το οποίο επιβαρύνει την Υπηρεσία καθώς επανειλημμένα καλούνται να μεταβούν για επίλυση διαφόρων ζητημάτων.

Επιπροσθέτως, μας γνωστοποιήθηκε πως συνολικά εκατό (100) περίπου Αφγανοί ζουν στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Τμήματος Αλλοδαπών Λαυρίου, γεγονός το οποίο συνεπάγεται την περαιτέρω επιβάρυνση με προσωπικό για την φύλαξη της Υπηρεσίας τους.

Ακόμη, μας αναλύθηκε η λειτουργία των συνολικά τεσσάρων (4) Γραφείων της Υπηρεσίας τα οποία είναι τα εξής: Το Γραφείο Ομογενών, το Γραφείο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανών, το Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων και η Γραμματεία.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Γραφείο Ομογενών, παρά τις αυξημένες ανάγκες και τον τεράστιο όγκο ως προς την ισχύουσα Νομοθεσία, λειτουργεί με ένα Αστυνομικό, μη Ανακριτικό Υπάλληλο, μόνο πρωινές ώρες από Δευτέρα έως και Σάββατο. Ο συνάδελφος απασχολείται με την πλήρη τακτοποίηση Ομογενών στην Ελλάδα. Επίσης, το εν λόγω Γραφείο διεκπεραιώνει δικογραφίες, διότι πολλοί «Ομογενείς» έχουν χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν πλαστά δικαιολογητικά και άλλες έκνομες μεθόδους. Εκτός αυτών, ασχολείται με παροχή στοιχείων σε άλλες Υπηρεσίες (συνήθως Εισαγγελία) παλαιών «τακτοποιημένων» Αλλοδαπών από το αρχείο της Υπηρεσίας που ανέρχονται περίπου στα είκοσι οκτώ χιλιάδες (28.000) άτομα και τέλος, με θέματα Ασύλου. Αξίζει να επισημανθεί πως ο Αστυνομικός του συγκεκριμένου Γραφείου, παρά το φόρτο εργασίας πολύ συχνά καλείται να εκτελέσει καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας ή ενίσχυσης άλλων Υπηρεσιών.

Το Γραφείο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανών, λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες με έναν Αστυνομικό, από Δευτέρα έως και Σάββατο. Πέραν αυτού του αντικειμένου που αναφέρει ο τίτλος, ασχολείται με την «αγροτική οικονομία» (έχει λήξει αλλά πιθανόν να δοθεί παράταση) η οποία αφορά Αλλοδαπούς που λαμβάνουν άδεια παραμονής διότι τους δήλωσε κάποιος ιδιώτης ότι τους απασχολεί σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές επιχειρήσεις (εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η περιοχή, ειδικά στο Κορωπί, έχει δεκάδες θερμοκήπια και κτηνοτροφικές μονάδες). Επίσης, με παρατάσεις VISA Αλλοδαπών που ήδη διαμένουν στην περιοχή και τέλος με παροχή στοιχείων για λόγους Δημόσιας Τάξης. Το τελευταίο αφορά αιτήματα άλλων Υπηρεσιών, ιδιαίτερα της Περιφέρειας. Ειδικά, οι τελευταίες απαιτούν αλληλογραφία με αρκετές Υπηρεσίες για να δοθούν ασφαλείς απαντήσεις. Τις «αφιξο-αναχωρήσεις» Αλλοδαπών που προκύπτουν από το σύστημα ελέγχου εισόδου – εξόδου που πολύ τακτικά αιτείται η Περιφέρεια, την έχει «επωμιστεί» Αστυνομικός του Γραφείου Ελέγχου Διαβατηρίων.

Το Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων, λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμη και αργίες με δύο (2) Αστυνομικούς. Ασχολείται με την είσοδο και έξοδο από τη Χώρα ναυτικών και επιβατών σε πλοία που διέρχονται ή βρίσκονται μόνιμα στον Λιμένα Λαυρίου ή Παλαιάς Φώκαιας (Ανάβυσσο). Έχει ασχοληθεί και με ναυτικούς που κάνουν άφιξη σε Μαρκόπουλο και Ραφήνα, λόγω έλλειψης άλλης Υπηρεσίας. Αναλαμβάνει επίσης και όλες τις ανακριτικές πράξεις που προκύπτουν σε περίπτωση απαγόρευσης εισόδου, εξόδου ή χρήσης πλαστών εγγράφων. Ενδεικτικά, το 2021 το συγκεκριμένο Γραφείο «εξυπηρέτησε» περίπου δύο χιλιάδες (2.000) ναυτικούς και επιβάτες, αριθμός πολύ μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι έγινε μόνο από δύο (2) άτομα σε διάφορες ώρες. Ο ένας εκ των δύο (2) Αστυνομικών του συγκεκριμένου Γραφείου, πολύ συχνά καλείται να εκτελέσει καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας ή να ενισχύσει άλλες Υπηρεσίες. Αυτό συμβαίνει διότι το Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων λειτουργεί στο χώρο που στεγάζεται η Υπηρεσία και όχι στο λιμάνι όπως κανονικά θα έπρεπε, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το έργο «στον Λιμένα». Με την ολοκλήρωση του έργου η παρουσία των συναδέλφων στον Λιμένα, θα είναι υποχρεωτική και δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα «εσωτερικής ενίσχυσης» της συγκεκριμένης Υπηρεσίας.

Τέλος, το Γραφείο της Γραμματείας στηρίζει όλα τα υπόλοιπα Γραφεία συμπεριλαμβανομένων και των «καθημερινών» ζητημάτων.

Άλλο ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει ανακύψει στην Υπηρεσία, είναι η επικείμενη αποστρατεία στο τέλος του έτους του Διοικητή Αστυνόμου Β΄ κ. Ελευθέριου ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ. Ο προαναφερόμενος λόγω της πολυετούς παραμονής του στην Υπηρεσία σε συνδυασμό με τη γνώση της Τουρκικής γλώσσας, έχει αναπτύξει ένα πολύ καλό επίπεδο επικοινωνίας με τους Αλλοδαπούς. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει έρθει κάποιος αντικαταστάτης προκειμένου να συνυπηρετήσουν για εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να «μεταφερθεί» η εμπειρία αυτή.

Διοικητής και συνάδελφοι μας γνώρισαν πως για να λειτουργήσουν ομαλά τα Γραφεία που προαναφέρθηκαν, πρέπει άμεσα να ενισχυθούν. Ειδικότερα, τα Γραφεία Ομογενών και Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανών πρέπει να λειτουργούν καθημερινά με τουλάχιστον τέσσερεις (4) Αστυνομικούς, εκ των οποίων οι δύο (2) να είναι Ανακριτικοί Υπάλληλοι. Το Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων – που λειτουργεί σε 24ωρη βάση - τους δε χειμερινούς μήνες χρειάζεται τρεις (3) Αστυνομικούς, ενώ τους καλοκαιρινούς τουλάχιστον τέσσερις (4), εκ των οποίων δύο (2) Ανακριτικοί. Τέλος, η Γραμματεία με τρεις (3) Αστυνομικούς (λόγω του όγκου του αρχείου).

Σήμερα, όλα τα Γραφεία υπολειτουργούν. Ειδικά στα δύο πρώτα Γραφεία που προαναφέρθηκαν, διαρκώς δημιουργούνται εκκρεμότητες στις οποίες προστίθενται κι άλλες με κίνδυνο να εκτεθούν συνάδελφοι αλλά και να «πληγεί» η εικόνα της Υπηρεσίας. Ένεκα της ανωτέρω κατάστασης και της μη ενίσχυσης επί σειρά ετών, δεν κατέστη δυνατή η «εκπαίδευση» άλλων συναδέλφων.

Ως Ένωση θα παρακολουθούμε στενά το ζήτημα του Τμήματος Αλλοδαπών Λαυρίου.

Δεν θα σταματήσουμε να καταδεικνύουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας, οι οποίοι εργάζονται σε Υπηρεσίες που υπάγονται στα γεωγραφικά μας όρια, προσπαθώντας πάντα για την εξεύρεση λύσεων.

ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

0
0
0
s2smodern

Προσφορές

Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο

Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο "Alpha Διάγνωση"

More details
Κέντρο Διατροφής Nutrition Solutions

Κέντρο Διατροφής Nutrition Solutions

More details
Όμιλος Τζούντο Αλίμου

Όμιλος Τζούντο Αλίμου "Southern Judo Academy"

More details
Watt + Volt πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας

Watt + Volt πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας

More details
Χορευτικός Όμιλος Λυρίτες Ηλιούπολης

Χορευτικός Όμιλος Λυρίτες Ηλιούπολης

More details
Μedihall & ΑΤΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε

Μedihall & ΑΤΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε

More details
KOUROS Carpets Cleaning

KOUROS Carpets Cleaning

More details
Φανοποιϊα & Ανταλλακτικά ΝΤΕΛΙΚΟΣ

Φανοποιϊα & Ανταλλακτικά ΝΤΕΛΙΚΟΣ

More details
Ευρωκλινική Αθηνών Παίδων

Ευρωκλινική Αθηνών Παίδων

More details
Θεατρική παράσταση METHODIA

Θεατρική παράσταση METHODIA

More details
Μαθήματα YOGA

Μαθήματα YOGA "GYTHA YOGA SCHOOL"

More details
Υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας W + V

Υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας W + V

More details
Παπαθανασίου Οικονομολόγος Φοροτεχνικός

Παπαθανασίου Οικονομολόγος Φοροτεχνικός

More details
Ξενώνας ΕΛΠΙΔΑ

Ξενώνας ΕΛΠΙΔΑ

More details
Φίλτρα Νερού CAMELOT

Φίλτρα Νερού CAMELOT

More details
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε Ασφάλιση Αυτοκινήτου

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε Ασφάλιση Αυτοκινήτου

More details
Υπηρεσίες Αισθητικής MEDIASPIS

Υπηρεσίες Αισθητικής MEDIASPIS

More details
Ασφάλιση ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ασφάλιση ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ "Εθνική"

More details

Επικοινωνήστε μαζί μας

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διεύθυνση:
Βορείου Ηπείρου 50, TK.16562, Γλυφάδα Αττικής
E-mail: eaynaa@yahoo.com
Τηλέφωνο: 210-9620840
Τηλεομοιοτυπία: 210-9692996

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

banner ellas  banner diavgeia  banner amberalert banner psichologiki ipostiriksi  banner gcc banner poasy